Tudományos élelmiszerblöffök

2011-02-04 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Bifidus ActiRegularis, élőflóra, vagy éppen a tejalapú reggeli ital. Az élelmiszergyártók hangzataos fogalmakkal próbálják eladni termékeiket. A kérdés már csak az, hogy mit is takarnak a mindenki által érteni vélt, de valójában ködös fogalmak?



A legtöbb esetben tévesen tüntetik fel az összetevő komponensek nevét, és sokszor terjedelmes sorokban számolnak be a termék jótékony hatásáról. Ezektől a produktumoktól nem leszünk betegek, de minden ember szervezete másként reagál rájuk.

A joghurtban valóban megtalálhatók probiotikumok, melyek a vastagbélbe kerülő zsírok, szénhidrátok lebontásában segítkeznek. A hosszúfülű energiától túlpörgött nyúl hivatott arra, hogy gyermekeinkbe sulykolja a reggeli kakaózás élményét, kérdéses, hogy ettől mennyivel lesz több kalcium és vitamin a barna porban. Azok a kapszulák és teák, amik leginkább a női célközönséget veszik alapul, villámgyors súlycsökkenést ígérnek. Azonban arról megint csak az apró betűs részben számolnak be, hogy túlzott vagy helytelen fogyasztásuk "enyhén vizelethajtó hatású" ez alatt azt értik: a napi adagolás túllépésével egész napos egy személyes programot biztosíthatunk magunknak a mellékhelységben.

Ebben az esetben valóban kiürül minden a szervezetből, de nemcsak a haszontalan, de a hasznos dolgok is, ekkor aztán megindul a folyamat elölről, újból kenjük, fújjuk, nyaljuk, esszük, isszuk.