Drágább a víz, mint az olaj

2011-02-04 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

30 év múlva többe fog kerülni egy liter víz, mint egy liter olaj. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében egyre több környezetvédelemmel kapcsolatos pályázatot szervez, melyben a tiszta víz előállítása és az eddigi vízkészlet helyes használatára ösztönzik az embereket. Egy új találmány segíthet.



Elkészült egy olyan víztisztító készülék, melynek segítségével naponta 1000 liter ivásra alkalmas vizet tudnak előállítani. A csúzlinak becézett szerkezet a tengervizet és bármilyen szennyezett vizet képes tiszta vízzé alakítani.

A folyamat lényege, hogy a tartályba két csövet vezetnek be, az egyiken beáramlik a folyadék, a másikon pedig kijön az ivóvíz. Az eljárás során a gőz újrasűrítésével nyerik a vegytiszta vizet. Az energia zárt körforgása az energia megtakarítás része, amikor az első adag folyadék gőzzé alakul, majd újra sűrűsödött, a folyamat során összegyűlt energiát a gép egy lezárt hőcserélő rendszerben tárolja. A különlegessége az, hogy a gép üzemeltetéséhez kevesebb energia kell, mint egy kenyérpirító működtetéséhez.