Audi kontra nőszirom

2011-01-29 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Engedélyt kapott az Audi, hogy bővítse gyárát Győr közelében. Egy Natura 2000 védelemmel ellátott területet minősítettek át ennek érdekében. A döntéshez az Európai Unió is hozzájárul.



A győri autóüzem 900 millió euróból bővíti üzemét. Az érintett részt, ahol a munkálatok megkezdődnek természetvédelmi övezetbe sorolta a Fertő-Hansági Nemzeti Park, így azt át kellett minősíteni. A környezetvédők remélték, hogy ez nem történik meg. Bíztak az Európai Unióban. Csalódniuk kellett. s

A korábban Natura 2000 természetvédelmi övezet fennhatósága alá eső zöldövezetet 6,5 milliárd forintért vásárolta fel több német autómárkát is forgalmazó konszern. A Brüsszelbe kiküldött dokumentációban beszámolnak arról is, hogy a gyár közel 7-8000 új munkahelyet teremt majd.

A gyár most azt ígéri, hogy igyekeznek úgy alakítani a fejlesztési munkálatokat, hogy az átszervezéssel a lehető legkevésbé sérüljenek a veszélyeztetett növényfajok, így a homoki nőszirom, homoki futrinka, magyar futrinka, valamint a sztyeppe mint homoki gyep és élőhely. A korábban honvédségi lőtérként funkcionáló területet, mára az autóipar és az ahhoz tartozó jelentős férőhelyű gyár váltotta fel.