Az első szovjet számítógép

2011-01-28 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Moszkva a múzeumok és a művészetek központja. A múzeumok között azonban több a természettudományokkal foglalkozik. Megnézhetjük Gagarin űrkabinját, vagy az első szovjet számítógépet, az utóbbit egy ember kezelte, 9 pedig mozgatta.



A Borogyino Panorámamúzeumban 360 fokos dioráma mutatja be a Napóleon elleni győzelmet 1812-ben. Moszkvába nagyon sok hódító megpróbált eljutni, de akiknek sikerült is elérni a várost, azok is megbánták. A tatárok, a franciák, a németek is pórul jártak, az orosz csapatok legendásan szívósak voltak a különböző háborúkban. Aki pedig megmaradt az ellenségből az megfagyott a hidegben. Így járt a francia császár 540 ezer katonája és a 2. magyar hadsereg is a Don-kanyarban.

Moszkvában külön túrán mutatják be az akadémiai, illetve az egyetemi épületeket a turistáknak. A leghíresebb a Lomonoszov Egyetem, itt külön vezetőt lehet fogadni, aki bemutatja az egyetemi kultúrát, az egyetemi életet. A tudományos akadémia központja a Kurcsatov intézet, ahol a nukleáris energia kutatásával foglalkoznak.

Amúgy sok korábbi ellenség jön megnézni ezeket az olykor megmosolyognivaló dolgokat.  Még a CIA is szervezett ide egykori ügynökökből álló csoportot, hogy megnézzék, kikkel küzdöttek annak idején. A sok nyugdíjas kémelhárító egymást fotózgatta a moszkvai szoborparkban.

 



Világszám az Inforádióban Oroszországról szombaton 10 órakor.