Birkagyomorral ünneplik a költőt

2011-01-27 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

A hagyományos skót húsétel, a haggis a fő fogás a skót nemzeti költő, Robert Burns születésnapja alkalmából rendezett ceremónián Skócia-szerte. A haggist maga a költő tette halhatatlanná hozzá írt ódájában.



Január 25-én a skótok nem szomorkodnak, hanem ünnepelnek. Nemzeti költőjük, Robert Burns születésnapját. Ilyenkor aztán van evés, ivás. Most az utóbbiról kevés szó essék most, inkább a hagyomonyos koleszterinbombára fordítsuk figyelmünket!

A tradicionális Burns-vacsora elmaradhatatlan ételkülönlegessége a hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkevert, finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendő, amelyet főzve tálalnak. Hmmm, és még mi vagyunk finnyásak a pacalra. Nos, azért a skótoknak is szükségük van egy kis tudatmódosítóra, arra pedig kiváló ital a whiskey.

Burns amúgy a Szózat egy haggishez című híres költeményében állított örök emléket a kissé büdös ételnek. Amúgy a haggis nem egyfajta étel. Minden valamirevaló hentesnek megvan a maga receptje, amelyet féltett titokként őriz. Állítólag a fűszerezésnél dől el minden, szerintünk inkább a whiskymennyiség lehet a döntő.