Ha a világ tetejéről jössz, hozz szemetet is

2017-03-30 15:31:00 Kail

hírkép

A serpákkal karöltve kezdték meg a takarítást a Csomolungmán. A terv szerint több száz kiló szemetet gyűjtenek majd össze a hegyen.



Korábban is szerveztek már szemétszedő akciókat a Mount Everesten, összesen 16 tonna szemetet gyűjtöttek össze. De arról nincs pontos információ, hogy pontosan mennyi hulladék lehet még továbbra is a hegyen. A fotók azonban lesújtó képet mutatnak.

A nepáli kormány és a Mount Everest expedíciók szervezőinek összefogásával most újra eltűnhet a szemét egy része a világ legmagasabb hegyéről. Szerdán 10 vászonzsákot küldtek fel a Mount Everest kettes táborába, amely alatt 2014-ben egy lavina több hegymászót és serpát is elsodort, majd a következő évben egy földrengést követő lavinában 19-en vesztették életüket. Egy-egy zsákba körülbelül 80 kiló szemetet tudnak majd összeszedni és amint a zsákok megtelnek, egy helikopter gyűjti össze őket és szállítja le a hegyről.

Most a tavaszi szezonban több száz hegymászó – köztük a magyar Everest expedíció tagjai, Klein Dávid és Suhajda Szilárd is – várható a Mount Everesthez. Őket idén is arra szólították fel, hogy amikor lefelé jönnek, szedjék össze az útjukba akadó szemetet, a serpákat pedig külön jutalmazzák majd: kilónként 2 dollárt fizetnek a szervezők, ha szeméttel térnek vissza a hegyről.