Eltűnnek az Alpok gleccserei

2011-01-10 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

A globális felmelegedés várhatóan az Alpok és Új-Zéland gleccsereit érinti majd a legsúlyosabban, ezeknek több mint 70 százaléka eltűnhet az évszázad végére. Ennél viszonylag kisebb mértékű, mintegy 10 százalékos lehet a hegyi gleccserek és jégsapkák olvadása Ázsia magashegységeiben és Grönlandon.



A fenyegető cikk a Nature Geoscience című tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg. A vancouveri Brit Columbiai Egyetem kutatói szerint a hegyi gleccserek olvadása több térségben is jelentős regionális vízhiányhoz vezethet - így például Nepál fővárosában, Katmanduban, valamint a bolíviai La Pazban, melyek ivó- és öntözővíz-ellátása nagyban a gleccserektől függ.

Az igazán meglepő az, hogy a kis hegyi gleccserek és jégsapkák olvadása akár 16 centivel hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez. A tengerszint emelkedése összességében ennél várhatóan jóval nagyobb mértékű lesz, hiszen a hatalmas grönlandi és az antarktiszi jégmezők olvadása, valamint az óceán hőtágulása is hozzájárul ahhoz.

A kutatók azt is kimutatták, hogy az elmúlt ötven évben arányaiban még nagyobb volt a hegyi gleccserek hatása a tengerszint emelkedésére: a teljes jégolvadás hatásának mintegy felét tették ki.

 



A fenygető cikk a Nature Geoscience című tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg.