1,2 milliárd forint a romániai focisulinak

2016-09-13 09:21:00 seifert.p

hírkép

Magyar állami támogatással felépített labdarúgó tehetséggondozó központot avattak fel hétfőn délután Csíkszeredában - közölte a Krónika napilap. A magyar állam 1,2 milliárd forintot adott az építkezésre.



A Márton Áron Tehetséggondozó Központ több funkciós négyemeletes épülete a Márton Áron Főgimnázium 150 diákjának, illetve az FK Csíkszereda 50 kiskorú labdarúgójának biztosít kollégiumi ellátást, az épület nyugati oldala ugyanakkor ezer férőhelyes lelátóként szolgál a mellette lévő sportpálya számára. A földszinten öltözők, edzőterem, valamint az ezeket kiszolgáló helyiségek mellett étkezde és orvosi rendelő is helyet kapott. A létesítményt az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia működteti majd.

A magyar kormány képviseletében Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára elmondta: stratégiai partnerként, és biztos támaszként nyújtottak segítséget a székelységnek a létesítmény felépítéséhez. Hozzáfűzte a kormány jó úton halad akkor, amikor a gyermekek jövőjében látja a befektetés sikerének kulcsát, és jól jár el akkor is, amikor a sport éltre szóló megkedveltetését és a rendszeres testedzést tartja kiemelkedő céljának.

Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia FC elnöke beszédében felidézte, 3-4 évvel ezelőtt döntötték el, hogy nyitnak határon túlra és szakmai partnereket keresnek labdarúgás terén, így esett végül a csíkszeredai klubra a választásuk.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a Székelyföld egy pompás kollégiummal gyarapodott. Hozzátette: reményei szerint az FK Csíkszeredából kerül ki a következő Bölöni László.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, a tehetséggondozó központ korábbi projektmenedzsere arról beszélt, hogy a sportnak és a tanulásnak együtt kell lennie. A városvezető Pro Urbe-díjjal tüntette ki Mészáros Lőrincet önzetlen támogatásáért, valamint Szondy Zoltánt, a Futball Klub Csíkszereda elnökét, a csíkszeredai labdarúgássport fellendítéséért.

Amint a Maszol.ro portál közölte: a Márton Áron Tehetséggondozó Központ bő 4,5 millió eurós (1,4 milliárd forint) költségvetésből épült fel, amelyből közel 4 millió eurót (1,2 milliárd forint) a magyar kormány biztosított a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a fennmaradó összeget pedig Mészáros Lőrinc magánemberként adományozta.