Olaj ömlött a tengerbe Rijekánál

2016-05-14 07:58:00 seifert.p

hírkép

Nagy erőfeszítésekkel takarítják a horvát mentőalakulatok a rijekai partoknál tengerbe ömlött olajszennyeződést. A munkálatokat nehezíti a szélsőséges időjárás és a viharos erejű szél - közölte a Nova TV kereskedelmi hírcsatorna.



Az INA horvát olajipari vállalat megerősítette, hogy az olaj a rijekai finomítóból szivárgott csütörtökön délután. A vállalat vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a baleset következményeit 24 órán belül semlegesítik.

A kiterjedt szennyeződés Kostrena járás területén a partoktól a tengerbe nyúlva ötszáz méterig is elér. A mentőalakulatok a helyiek segítségével próbálják meg eltakarítani a víz felszínén lebegő sűrű olajos anyagot, mielőtt komoly katasztrófát okozna az élővilágban. A halászok és a turizmusból élő lakosok is panaszkodnak.

Mirela Marunic, a járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ekkora természeti katasztrófára nem emlékszik, amióta a finomító létezik. Hozzátette, hogy elfogyott az emberek türelme és féltik a biztonságukat. Marunic szerint a szennyeződések egyre gyakoribbak és egyre nagyobb méretet öltenek. Az elöljáró úgy véli: a történtek mérhetetlen károkat okoznak nemcsak a járás, hanem az egész Kvarner-öböl turizmusára nézve.

A rijekai finomító Kostrenaban az Urinj félszigeten, Rijeka közelében helyezkedik el, működését 1965-ben kezdte meg és Horvátország legnagyobb finomítójának számít.