Különvonattal a csíksomlyói búcsúba

2015-12-04 15:38:00 Hajdú Anna

hírkép

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV Zrt. 2016-ban is útjára indítja zarándokvonatait a Csíksomlyói búcsúba. A Székely Gyors 2008-től, a Csíksomlyó Expressz 2010-től szállítja az érdeklődőket a magyarság szimbolikus pünkösdi zarándokhelyére. A vonatok 1100 embernek biztosítják évente az összetartozás élményét. Az utazási iroda és a MÁV Zrt. közös sajtótájékoztatón ismertette az utazás részleteit.



Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője kiemelte, hogy a 2016-os út legnagyobb meglepetése a Csík Zenekar fellépése lesz Mádéfalván, ahol egy zenei, kézműves és gasztronómiai fesztivállal is várja a helyi önkormányzat a magyar vendégeket. A két vonaton évente körülbelül 1100-an utaznak, jövőre is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda.

A Csíksomlyó Expressz a Dunántúlról érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a vonatot összekapcsolják a Székely Gyorssal. A szerelvény ezután Össznemzeti Zarándokvonatként halad Erdély felé, ahol Nagyváradon, Kolozsváron, és a Kalotaszegen át érkezik a Székelyföldre.

Csépke András, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vállalat évről évre igyekszik egyre színvonalasabb utazásélményt biztosítani a különvonatok utasainak. Ilyenkor sok olyan utas is igénybe veszi a közösségi közlekedés szolgáltatásait, aki máskor ritkán élnek ezzel a lehetőséggel, ám akik remélhetőleg az itt tapasztaltak hatására a jövőben gyakrabban szállnak vonatra. A vezérigazgató a a Világszám.hu-nak elmondta, a hazai járműgyártás újjáélesztésében fontos mérföldkő, hogy új, saját gyártású és kivitelezésű IC+ vasúti kocsik készülnek. Két ilyen kocsit is beépít a különvonatok szerelvényébe a MÁV – tette hozzá Csépke András. A kocsik utasait korszerű hang- és videotechnika várja.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a tervek szerint jövőre tizenhat kocsiból áll, amelyből két étteremkocsi lesz. Itt egy négy csillagos szálloda munkatársai szolgálják majd ki az utasokat. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar is szórakoztatja majd a közönséget.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője hozzátette, az elmúlt évek utasainak visszajelzéséi alapján termes kialakítású kocsikkal fog mindkét vonat közlekedni, mivel így intenzívebb utazás- és közösségélményben lesz részük a jelenlévőknek. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijaiban biztosított lesz a hangosítás, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról.

Majorosi Marianna, a Csík zenekar énekese elmondta, a zenekar örömmel utazik együtt a zarándokokkal, és lép fel Mádéfalván. Pótolhatatlan dolog együtt tölteni a fontos ünnepeket – tette hozzá Majorosi Marianna.