A zene evolúciója

2015-11-05 09:59:00 Kovacs R.

hírkép

Álmosan kikászálódik az ágyból, munkaképes állapotba hozza a külsőjét, sietve felhörpint egy bögre kávét, és kezdődhet is a nap. Nem felejtett el valamit? Persze, hogy nem, hiszen a lejátszója mindig önnel van. Ha Ön is azok közé tartozik, akikhez hozzá van nőve a fülhallgatójuk, ezt az írást semmiképp ne hagyja ki.



A zenehallgatás nem az érintőképernyőnél kezdődött, volt élet az iPod és a hasonló kütyük előtt is. Edisonnak köszönhetjük, hogy a zene beszivárgott az otthonokba is, 1877-ben a hengeres fonográf képében. Ez a készülék nemcsak lejátszotta a hangokat, de rögzíteni is képes volt azokat. Ez már alkalmas volt hétköznapi használatra is, így az emberek anélkül élvezhették kedvenc dallamaikat otthonunkban, hogy élő zenekarra szükség lett volna.

A hengeres fonográfot a gramofon követte, ez már Emile Berliner fejlesztése, amely a hengerek helyett már hanglemezek segítségével szólaltatta meg a hangokat. A gramofon csak lejátszani tudta a hanganyagot, rögzíteni nem, viszont a korongok sokszorosíthatóságának köszönhetően kulturális forradalmat robbantott ki. A gramofon volt a lemezjátszó elődje.

A gyors fejlődésnek köszönhetően az 1930-as évektől kezdtek elterjedni az elektromos motorral működő gramofonok, melyek kiszorították klasszikus társukat a versenyből. Beköszöntött a vinyl-korszak, eljött a szurokfekete bakelitkorongok ideje, na meg a lemezjátszóké.

Később a fényes fekete bakelitet felváltotta a magnószalag és magnókazetta. A hetvenes évek végén nem csak a szalagról hallgatható zene jelentette az egyetlen változást, hanem a walkmanek megjelenése is. A hordozható zenelejátszók elterjedésével alapvetően változtak meg a zenefogyasztási szokások, hiszen bárhová magunkkal vihettük a kis helyen is elférő sétálómagnót és azt hallgattunk, amit csak akartunk, egyedül- írja a Középsuli.hu.

Ma a kazetták már retro dolognak számítanak, ahogyan lassan a CD és DVD lejátszók is. A digitális technika megjelenésével új korszak vette kezdetét, bár a megrögzött zenefanatikusok közül sokan a bakelitre esküsznek, ha minőségi hangzásról van szó.

A következő lépést a tömörített formátumok megjelenése jelentette, vagyis az mp3 technológia, amelynek segítségével kis helyen, sok adatot lehetett tárolni, és a CD lejátszókat kiszorították a flash memória alapú mp3 lejátszók. Innen már csak egy ugrás volt az iPodok és az okos telefonok térhódítása.

 

Az internet korában a zene hallgatás lehetőségeinek határai is kitágultak, és csupán telefon, illetve némi internet segítségével bárhol, bármikor tudunk zenét hallgatni. A felhő alapú tartalomszolgáltatás lényege, hogy különböző programok, appok használatával tudunk zenét hallgatni online tárhelyekről. A határok végtelenek.