Megújult a Károly körút

Tarlós István átadta Budapest kaputérségét

[superadmin] publikálva: 2011-09-03 14:35:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Érdeklődő budapestiek, turisták, és a sajtó képviselői előtt adta át a Budapest Szíve Program integrált városfejlesztés keretében megújított Károly körutat Tarlós István, Budapest főpolgármestere.


Ezzel ismét jelentős fejezet zárult le a Belváros megújulásának folyamatában. A Budapest Szíve Program több, egymással összefüggő projektből áll, melyek alapvető célja, hogy erősítse a történelmi belváros kulturális, kereskedelmi és igazgatási szerepét. Ezek közül most két beruházás megvalósulását ünnepeljük. A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” projekt mintegy 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás és a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem” projekt, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,6 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A projektek stratégiai célja, hogy csökkentsék a jelentős, átmenő gépkocsiforgalmat és a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésével visszaadják a Belvárost az itt élő, itt dolgozó embereknek és az idelátogató turistáknak.

A „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem” (KMOP-5.2.2/A-2008-0002) projekt eredményeképpen az Astoria és az Anker köz közötti területen megújultak a közművek, átalakultak a közterületek. A projekt leglátványosabb eleme a Deák téri csomópont forgalmi rendjének átalakítása, melyben két új felszíni gyalogos átkelőhely is kialakításra került. Ezzel egyidejűleg csökkent a gépkocsik rendelkezésére álló sávok száma, mely nem jelentett kapacitáscsökkenést a gépjármű közlekedésben. A 70-es években kialakított közlekedési rend alapja ugyanis az volt, hogy a több sáv nagyobb kapacitású forgalom áteresztését teszi lehetővé. Ezt az elvet nem lehetett a gyakorlatban érvényesíteni, hiszen a Kiskörút több sávja a szűkebb keresztmetszetű Múzeum körút és Vámház körút miatt nem tette lehetővé a gyorsabb haladást. Így a Károly körúton a forgalom egyenletes szervezése mellett is maradt egy nagy, szabadon felhasználható terület. Ezt használták fel a projekt kialakításában úgy, hogy a XXI. századi városépítészet elvárásainak megfelelően az emberközpontú tér kialakításának eszköze legyen, és új hangulatot adjon a Kiskörút e szakaszának.

 

Ennek gyakorlati megvalósulásaként a Károly körút a Dohány utca és az Astoria között továbbra is 2 x 2 sávos maradt, de a Dohány utca és a Deák tér között – a járdákat övező fasor mellett – a villamospályák széthúzásával 8 méter széles zöld sáv jött létre, az Andrássy úthoz hasonló ligetes hangulatot adva a Kiskörútnak. Az eddig háromsávos úttest két-két sávra szűkült. Elkészült a villamospálya is: a végállomás a Deák Ferenc téren került kialakításra. A kihúzó vágány kiépítése a 47-49-es villamos vonal Bajcsy Zsilinszky út felé történő meghosszabbításának lehetőségét is magában foglalja. Az újonnan létrehozott felszíni gyalogos átkelőhelyek is a forgalomcsillapítást szolgálják. Emellett mindkét oldalon kiépült a kerékpársáv, valamint megnövekedtek a gyalogos és zöldfelületek. Ezáltal egy olyan igazi teresedés alakult ki itt a Belvárosban, amelyben a különféle közlekedési módok kulturáltan és kiegyensúlyozottan léteznek egymás mellett. A fasor és az utcabútorokkal berendezett és vízjátékokkal színesített komfortos közterületek sétára csábítanak. A villamospályák között elterülő zöldsávban ülőbútor nem került elhelyezésre, viszont 7 db nagy medence (3x3m) és 18 db kis medence (1,7x1,7m) teszi még látványosabbá az elkészült fasort. A vízjáték talajba süllyesztett díszvilágítása meghitt hangulatot biztosít az esti órákra. A medencéket 80 db nyírt lombú gyertyán (ún. kockafa) övezi. A talajt fű illetve talajtakaró növény borítja. A Gerlóczy utca magasságában, a kijelölt gyalogos átkelőhelynél, a villamos sínek között áll Hermész szobra, mely 2 cm vastag csiszolt gránitburkolattal burkolt talapzatot kapott.

A projekt megvalósítása során teljes hosszában megújult a burkolat, felújították a növényzetet és a közvilágítást. Az így kialakult hangulatos tér egy új közterületi kultúra megjelenési formája, amely minőségileg változtatja meg az eddig élményszegény Károly körút hangulatát egy közel 300 méter hosszú térművészeti alkotást hozva létre. A környezet megújítása keretében a projektterületet határoló épületek, illetve a területen található társasházak graffiti mentesítési programban vehetnek részt. A közműfejlesztések keretében a mai környezettudatos eszméknek is megfelelő energiatakarékos közvilágítás készült el. A kandeláberek 2 féle színben világítanak, a korhű oszlopok sárgás színben, a kortárs oszlopok pedig fehér színben, azaz Nátrium és fém-halogén színekben. A projekt gazdaságélénkítő eredményének köszönhetően a kiszelesített járdákon teraszok kitelepülésére is mód nyílik, ezzel is erősítve a hagyományos városi funkciók visszatelepülését.

A Deák téren is jelentős változások történtek. Az újonnan beépített felszíni gyalogos átkelőhelyek is a forgalomcsillapítást szolgálják, mindezeknek köszönhetően csökken a szállópor mennyisége, a zaj és levegőszennyezés mértéke. A Károly körút klímája is pozitív irányba változott az újonnan telepített fák valamint a szökőkutaknak köszönhetően, melyet már közvetlenül a szökőkutak beüzemelése után érezhettek az itt lakók. A mai folyamatos felmelegedés tekintetében ez a fajta mérséklés is példaértékű, és a Belvárost egyértelműen használhatóbbá, élhetőbbé, élvezhetőbbé teszi. A Körutat tovább színesítik a teljes hosszon elhelyezett díszkövek, padok, és a 3 db újonnan létesített ivókút. A Projekt további jellemzője hogy a teljes hosszon kiépült a vakokat és gyengénlátókat segítő un. Taktilis burkolat is. A jelentős számban idelátogató turista kényelmét szolgálja, hogy a program során – a Budapesti Turisztikai Hivatal együttműködésével – megújult a Sütő utcai Tourinform iroda is.

A hivatalos átadási ünnepség után a megújult helyszín a budapestieké és a látványos programoké.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozÁtadták a Március 15. teret

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Szépségverseny a környezetért
Miss Éden nemzetközi döntő az Akvárium klubban vasárnap
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Meselányokba szerelmesek a japánok
Dávid különös kalandja a Maid Caféban
RECIKLI
Így védheted iPhone-odat és a természetet!
Környezetbarát tokok az új mobilhoz

Koronavírus és turizmus

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

2. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

3. Ekkora mázlija senkinek sem lehet

Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá

4. Lábát törte Törökországban Katie Price

Egyszerre mindkettőt

5. Kanye West indul az elnökválasztáson

Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat

6. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány

Megkergültek a járványban

7. Karanténban a násznép Tolnában

Az anyakönyvvezető sem úszta meg

8. Szülés a villamosmegállóban Budapesten

Rendőrök voltak a bábák

9. Szexbabák a stadion lelátóján

Szabadkozik a koreai klub

10. Kivédeni a koronaválást

Japánban betömték a piaci rést

Műsoraink
2019.09.25. 18:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I.
2019.09.26. 10:05 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus II.
2019.09.27. 10:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I. ism.
Közösség
Nap lánya

Jessie visszatér

Szófelhő / Archív
--