Izraelbe utazott volna?

Minden, amit most tudni lehet Izrael turizmusáról!

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-10-23 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az izraeli-palesztin konfliktushelyzet súlyosan érinti az ország turizmusát. A szállodák, éttermek és turisztikai látnivalók zsidók és palesztinok tízezreinek biztosítanak munkát, a teljes leállás most a családjaik megélhetését veszélyezteti. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Izrael turizmusáról beszélt az Inforádió adásában.


A szakértő elmondta, hogy 2023-ban Izrael rekordszámú látogatóra számított, most viszont szinte teljesen leállt az ország klasszikus turizmusa. A hajótársaságok nem kötnek ki az izraeli kikötőkben, a légitársaságok javarészt felfüggesztették járataikat és az utazási irodák is jórészt lemondták a programjaikat. Érdekes, hogy tavaly ismét elkezdett növekedni az izraeli turizmus és a koronavírus előtti rekordszám megdöntése is reális célnak látszott. Akár 5 millióra is emelkedhetett volna a látogatók száma. Egy átlagos évben durván 3.5 millió külföldi vendég érkezik Izraelbe: a legtöbben Jeruzsálembe, utána a Holt-tenger és Eilat a legnépszerűbb.

Az utóbbi 1 évben több nagy rendezvényt is tartottak Izraelben, a legtöbbet Tel-Avivban, de a Gázai övezethez közel is sok fesztivál volt. Ezért is volt szörnyű a katasztrófa, mert rengetegen vettek részt a Supernova fesztiválon, ami 15 kilométerre volt a Gázai övezet határától.

A betlehemi határt lezárták. Az ide érkezőknek eredetileg két ellenőrzőponton kellett áthaladni, de most nem megközelíthető. Betlehembe is érkezett szép számmal turista korábban, a turizmusból származó bevételek sokaknak jelentettek biztos bevételt, főleg a karácsonyi időszakban. Jerikó esetében nem zárták le a belépést, de most azt javasolják, hogy ide se utazzanak turisztikai célból.

Az Izraeli Turisztikai Minisztérium létrehozott egy virtuális irodát, aminek a lényege, hogy egy WhatsApp számon és email címen tudnak segítséget nyújtani a még ott lévő turistáknak. Az utazási irodák folyamatosan kapják a lemondásokat, ilyenkor a legtöbb esetben vagy egy vouchert kapnak, vagy egy későbbi időpontra teszik át az utakat. Átfoglalni már jövő tavaszra is lehet, ami azt mutatja, hogy arra számítanak, hogy jövő áprilisra – májusra rendeződhetnek a körülmények az utazásokhoz. Olyan helyről van szó, ami több vallásnak is a központja, zsidó, keresztény és muszlim negyedek is vannak, így biztos, hogy a jövőben is nagy lesz a kereslet az izraeli utakra.

A szilveszteri utazások javarészét is lemondták, a Tel Avivot is érintő foglalások nagy részét is módosították. A járattörlések miatt voltak olyan utazásszervezők, akiknek nagyon komoly nehézséget okozott az ottragadt utasok hazahozása.

A fegyveres konfliktus kimenetelét és végét nehéz megjósolni a turisztikai szakértő szerint, így nem tudni, hogy pontosan mikorra térhetnek vissza a turisták Izraelbe. Vannak még járatok, azoknak, akiknek üzleti ügyben kell utazniuk, de a legtöbb járatot törölték. Az ottragadt magyarok egy részét a Turkish Airlines hozta haza. Az árak az egekben vannak, így annak, akinek muszáj utaznia, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Egy évben nagyjából 40.000 magyar utazik Izraelbe, akik nagy része körutazáson vesz részt, ami akár 1 millió forint is lehet. A turisztikai szakértő is többször járt már Izraelben, egyszer egy vállról indítható rakéta csapódott az egyik előtte haladó autóba, ami azt eredményezte, hogy ottragadtak a sivatagban. Annak az utazásnak a vége kórház lett, szerencsére csak a kiszáradás és a hőség miatt. A nagyobb plázákban már akkor is szigorú biztonsági előírásoknak kellett megfelelni, része volt a mindennapoknak az átvilágítás.

Magyarországnak is komoly nehézséget jelent az izraeli turisták elmaradása. Nálunk a biztonság nagy előnnyel bír, ami felértékelheti Magyarországot, mint turisztikai célpontot világszinten is. Egy adott évben általában 75-80.000 vendég érkezik, többen, mint amennyi magyar turista megy Izraelbe. A jelentős részük 4-5 csillagos szállodában száll meg, komoly vásárlóerővel bír.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Száz kiló szemetet találtak egy bálnában
Elképesztő, hogy mi volt benne
PÉNZTÁRCA
Különleges pénzügyi oktatás Nyíregyházán
Inspiratív pénzügyi edukáció egy tudatosabb generációért
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
Lakjon Amerika első plázájában!
Loftlakások kezdőknek

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--