Irány a csíksomlyói búcsú

Májusban indul az Össznemzeti Zarándokvonat

[Farmosi Nóra] publikálva: 2024-02-20 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Idén 17. alkalommal indul útnak május 17-én a csaknem fél km hosszú, a Kárpáteurópa Utazási Iroda által indított Össznemzeti Zarándokvonat. A zarándokvonat, a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors összekapcsolásával Budapestről indul Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként, hogy utasai felkeressék Erdélyt, a csíksomlyói pünkösdi búcsút, és a történelmi Magyarország, az egykori Magyar Királyság ezeréves határát. Az idei évi program újdonsága, hogy a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört.


A MÁV-START Zrt. és a Kárpáteurópa Utazási Iroda sajtótájékoztatót tartott az Össznemzeti Zarándokvonat indulásáról, és az ehhez kapcsolódó programok tájékoztatásáról.

Dr. Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a négynapos nemzeti program csúcspontja pünkösd szombaton, az 500 ezer zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária- ünnep. Az ünnepre egykor gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek a hívők, a vonat hiányzott a közlekedési eszközök között. Az ünnepre közlekedő, mára kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött, amikor a Kárpáteurópa Utazási Iroda egyedülálló vállalkozásba kezdett, megkeresték a MÁV START Zrt. vezetőit, akik pozitívan fogadták kezdeményezésüket.

2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített szerelvény, a kultikus magyar NOHAB mozdonnyal az élén indult el, az első zarándokvonat, a Székely Gyors, fedélzetén 400 zarándokkal. Egy zarándokvonatból, azóta kettő lett, a 400 zarándokból csaknem másfél ezer. Az idei program újdonsága: a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Dél-Erdélyen át jut el a Székelyföldre, innen az egykori Magyar Királyság ezeréves határára a Gyimesekbe, majd 4 nap múlva Észak-Erdélyen át vissza Magyarországra.

„Úgy gondolom, hogy a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál, az egyesített vonat a tervek szerint 16 kocsiból áll, melyből 2 étterem-, büfékocsi. Az Össznemzeti Zarándokvonatot idén a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony húzza a Székelyföldre. Az Erdélyben folyamatosan közlekedő vonatokat a vasúttársaság állandóan fejleszti. Kiemelten fontos számunkra, hogy mind az anyaországi és a külhoni magyarok érezzék az egymás iránti kötődést és a kölcsönös támogatást.”- jegyezte meg Dr. Mosóczi László.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a vonatok menetrendjéről, állomásairól.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra, ahol összekapcsolják a Székely Gyorssal, így Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Békéscsaba megállásával Dél-Erdélyen át Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait.

A négynapos út több mint csupán egy menetrend szerinti utazás. A szerelvényen idegenvezetők mesélnek a látnivalókról, magyar és székely népzenével szórakoztatja az utasokat a vonat zenekara, a két étteremkocsiban meleg és hideg ételt szolgálnak fel egész nap.

A magyar, Árpád-házi, székely lobogók százaival feldíszített vonatot Aradon és Sepsiszentgyörgyön várja a helybéli magyarok sokasága. Ugyanez a lélekemelő fogadtatás ismétlődik meg az összes székely faluban, városban. A vonat utasai Csíksomlyó közelében, székely településeken, székely-magyar családoknál laknak a faluturizmus keretében, de lehetőség van panzió és szálloda foglalására is.

A zarándokokat idegenvezetők kísérik és minden nap különleges program várja őket. A csíksomlyói szentmisén félmillió zarándok együtt imádkozik a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben. Vasárnap a zarándokok ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára Gyimesbükkre, a Rákóczi-várhoz.

Az Össznemzeti Zarándokvonat díszvendége 2024-ben: Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki videóüzenetet küldött a sajtótájékoztató résztvevőinek a csíksomlyói búcsú jelentőségéről.

Frigyesy Ágnes, a Budapesti Székely Kör elnöke felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy 9. alkalommal gyűjtenek adományt a zarándokvonaton. Éveken át a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonait támogatták, tavaly és idén a gyimesbükki árva gyerekeknek gyűjtenek, a Határok Nélkül a Csángó Gyermekekért Egyesület javára.

Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes, érdemes művész is részt vett 2 produkciójával a sajtótájékoztatón. A művész a májusi zarándokvonat egyik kiemelt vendége lesz.

A négynapos program részletes leírását itt olvashatják.


© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Olaj ömlött a tengerbe Rijekánál
Veszélyben a turizmus a Kvarner-övölben
PÉNZTÁRCA
Extra pályázat társasházaknak
Még több vissza nem térítendő forrás
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Kevesebb repülő megy Törökországba
Sármellékről már nem indulnak járatok
RECIKLI
Ez lett az év hazai kerékpárútja
Családoknak egynapos kirándulásra

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--