Így lettem színész

Interjú egy magyar sráccal, aki megjárta Los Angelest

[Kovacs R.] publikálva: 2019-02-02 11:05:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Szőke Szabolcs, bizonyára többek számára ismerős név és arc Magyarországon. De ki is ez a gyerek? Szabolcs a romániai Nagybánya városában született a nyolcvanas évek első felében. Ott cseperedett fel és végezte általános iskolai tanulmányait. Középiskolába is oda járt, ám a sors úgy hozta, hogy családjával együtt Magyarországra költözött. Itt érettségizett, ezt követően kezdte meg színészi tanulmányait.


Mit gondolsz a pályaválasztásról?

Nagyon komoly dolog a pályaválasztás. Az egyik legmeghatározóbb része életünknek. Az utunkat nekünk kell választanunk. Nem szabad hagyni, hogy a szülők, akik esetleg nem érték el, amire vágytak, gyermekeiken keresztül próbálják megvalósítani önmagukat. Az ilyen helyzetek szomorú kimenetelt szülhetnek.

Számos szakma közül választhatunk manapság. Van rengeteg menőnek számító, míg sok kevésbé populáris is. Te hogy látod mindezt?

Mindenek előtt érdemes értelmezni a szót. A szakma képzettséget igénylő foglalkozás, melyhez szaktudás szükséges. Nagyon fontos, hogy milyen szakmát választunk. Még nehezebb jól dönteni, s úgy, hogy az a saját döntésünk legyen. Az én helyzetemben érdekes a dolog.

Hogyan esett a színészetre a választásod?

Dr. Bruce Lipton, amerikai biológus állította:

"ahogyan nevelnek szüleink 7 (hét) éves korunkig, olyan életet fogunk élni."

Nos, tudni kell, hogy édesapám hivatásos bírkozó volt. Ebből kifolyólag 7 éves koromig állandóan fekvőtámaszokat kellett nyomnom édesapám felügyelete mellett. Folyamatosan amerikai akciófilmeket néztünk. Olyan nagyágyúkat, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme.

Hát, nálam innen jött a színészet.

Tudsz egy átfogó képet rajzolni a magyarországi színészetről, filmezésről? A te szemszögedből?

Saját tapasztalataim alapján a világon minden térségnek és régiónak megvannak a saját színész –és filmipari sajátosságai. Fontos azt is tudni, hogy teljesen máshogy kell elképzelni a színházi színész munkáját, mint a filmszínészét. Van közük egymáshoz, mégis eltérnek. Másképp kell színházban előadni és másképp filmes felvételnél. Ezekbe az elemzésekbe mélységekig belemehetnénk.

A filmszínész szakmában mindenkinek saját magának kell megugrania az első dobbantót. Annak fog megcsörreni a telefonja, aki már letett valamit az asztalra. Egy színésznek mindig tudnia kell, mennyit ér. Mit és mennyiért vállal be. Hogyan is lehet akkor ebből megélni Magyarországon? Nem árt számolgatni picit!

Egy megfontolt színésznek mindenképp van menedzsere, menedzsmentje. Nem igazán tudok olyan színészről, aki a saját döntései alapján került volna a legnagyobbak közé. Jómagam Magyarországon már nem vállalok be akármit. Amikor megkeresnek, addig nem adok választ, amíg nem egyeztetek a menedzseremmel. Nagyon sok munkát már visszautasítok anyagi és egyéb okok miatt. Arról nem is beszélve, hogy mennyi munka van ebben az egész projektben! Simán felérne 2-3 nehéz egyetem elvégzésével. A színi tanulmányaim alatt rengeteget tanultam a képzés mellett. Előfordult, hogy belefáradtam, és úgy éreztem, abbahagyom az egészet. Rengeteget olvastam a szakmáról. Bújtam a köteteket. A nagy amerikai sztárokról kiadott könyveket szó szerint vadásztam! A végén már a nagy mestereimet és a tanigazgatót is becsaptam. Szó szerint hazudtam nekik, mert szembesültem azzal, hogy a nagy amerikai sztárok teljesen más szakmai dolgokat említenek a róluk szóló könyvekben, mint amiről a színészi iskolákban és színművészeti egyetemen beszélnek.

Ritmikus jazz, balett és pantomim fizetős magánórákra jártam. Saját költségen abban az időben, amikor elég rosszul álltam anyagilag. Akkortájt már nem voltam tanköteles, akit a szülök elárasztanak pénzköteggel, a tanulmányokkal egyidőben nem tudtam munkát vállalni. Lett egy nagy szerelmem is, akivel komolyra fordult a kapcsolatom.

Rengeteg munka volt ebben az egész őrültségben, és még több belelapátolt pénz. A családom gyakran nem vett komolyan, sőt néha ki is nevettek. Komoly szakemberekkel ismerkedtem meg. Előfordult, hogy nem fizettek ki. Volt olyan is, akivel barátság alakult ki köztünk, de később kiderült, hogy ez nem igazi barátság. Ő sem fizetett ki.

Én játszottam Lukács tanár urat a Középsuli című sorozatban. Megkerestek a Barátok közt kapcsán is, ahol kisebb szerepet szántak nekem. A forgatás alatt olyannyira összezavartam az operatőrt és a rendezőt, hogy alig tudták letudni az aznapi forgatást. Aztán hívogatott az RTL Klub, de akkor már ők nem kellettek nekem.

Amikor folyton Amerikáról beszéltél, nem tudtam, hová tegyelek. Megnéztelek magamnak és nem tudtam eldönteni, hogy kattant vagy, netán komolyan vegyelek? Ezt hogyan gondoltad?


Amikor már úgy éreztem, hogy felkészültem és készen állok, jött Amerika. Tudtam, hogy oda már úgy kell menni, hogy a szakma minden csínját-bínját tudja az ember. Egyből Los Angeles-be mentem. Még nem láttam a dolgok végét. Csak azt tudtam, hogy ki kell mennem Amerikába. Magyarországon hiába akar sztár lenni az ember. Ez nem Amerika. De éreztem, hogyha egészséges vagyok, van két kezem és van két lábam, szerencsésen leszáll a repülőgépem, már egy lépéssel közelebb kerülök ahhoz, amit elképzeltem. Mert képzeleterő nélkül nem ér semmit ez a szakma. Fontosabb, mint a tehetség és szorgalom! Szerintem. A kitartást viszont nem szabad elfelejteni!

Amikor megérkeztem Los Angeles-be, úgy éreztem, mintha másik bolygón lettem volna. Minden olyan nagynak tűnt. Hangyának éreztem magamat. Szerencsésnek mondhattam magamat. Akkor már magabiztos angol nyelvtudással rendelkeztem, jóval az utazás előtt nagyon sokat tanultam a nyelvet. Vízummal tartózkodom az Egyesült Államok területén. Magyarán, ingázom USA - Európa között, és várom a letelepedési engedélyt. Közben keményen dolgozom. Minden nap. Tudom, hogy kemény munka nélkül semmi nem fog történni. Mint említettem sok könyvet olvstam el, melyek az amerikai sztárok életéről szólnak. Mese, hogy valakiből csak úgy, hip-hop sztár lesz. Los Angelesben, kaliforniai születésű amerikai állampolgárok, akik itt végeztek külömböző színész iskolákat, nem tudnak mit kezdeni magukkal. Nem is értem sokszor az embereket, hogy hogyan hisznek el mindenféle történetet az amerikai “filmsztárságról”. Ez nem erről szól! A nagy amerikai filmstúdiók (Columbia Pictures, 20th Century Fox, Paramount Pictures, Warner Brothers, Walt Disney Pictures, Universal Pictures) tudják, hogyan kell berendezkedni.

Akik személy szerint nem ismernek engem, nem tudják, de közeli ismerőseim igen, hogy van más szakmám is. Nem is egy olyan, amikben tevékenykedem. Ha Magyarországon nem törsz be a színészi piacra 30 éves korig, valószínűleg már nem is lesz belőled színész. Amerikában ilyen téren nem egy itteni sztár idősebb korban mutatkozott meg.

Mit üzensz a kedves olvasóknak?

Szeretettel üdvözöllek, kedves szakmabeli és általános olvasó!

 

 

 

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Hatalmas hajóroncs épül Prágában
Lakások is lesznek benne
RECIKLI
Dinó, borostyánba zárva
A világ legkisebbje lehet

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--