Amazonasi hangya ananászágyon a jövő konyhájából
[Kovacs R. ] publikálva: 2015-09-10 11:15:00 | Nyomtatás
Amazonasi hangya ananászágyon – ez a brazil gasztronómiai forradalom egy jeles darabja, Sao Paulóban lehet találkozni vele. Kövér, színes, és nyersen vagy ropogósan egyaránt fogyasztható.
És ez már nem az a kellemetlen látogató a konyhában, amely a nála nagyobb és súlyosabb ételmaradékot cipeli nemlátható téli kamrájába. Ez a São Paulo’s D.O.M. éterem Sao Paulóban, a világ tíz legjobb éttermének egyike. Tulajdonosa pedig Alex Atala, az Amazonas vidékének szerelmese, aki heteket – ha nem hónapokat – tölt a folyó távoli vidékein, és ottani tapasztalatai vezették a nem mindennapi felismerésre: a rovarok részét képezhetik az emberi táplálkozásnak, a szükséges napi protein biztosításának. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az amazonasi indián törzsek emberemlékezet óta fogyasztják a rovarokat - írja globoport.hu.
,,Egy öregasszony kínált meg egy hangyafőzettel. A gyömbérhez hasonló íze volt, és nagyon érdekesnek találtam – mondja a két Michelin-csillagos szakács és az ATÁ-Intézet egyik alapítója. Az intézet azoknak a kis mennyiségben termelő élelmiszerelőállítóknak a segítője, akik éppen méreteik miatt nem nagyon jutnak ki a piacra.
A São Gabriel das Cachoeiras vidékén, a kolumbiai-venezuelai határ közelében lévő terület az etnikai sokszínűség szempontjából világvezetőnek számít – állítja Almir Von Held, a Brazil Nemzeti Indián Alap vezetője: több mint 20 indián közösség él ezen a területen, és mindegyikük számos étkezési hangyát tart számon. A hangyák fogyasztása jóval a gyarmatosítók érkezése előtt kezdődhetett – meséli annak a 35 éves tapasztalatnak a birtokában, amelyet az indián törzsek között töltött években szerzett. ,,Láttam, hogy például a Baniwa törzs nyers és főzött formában is fogyasztja a hangyákat. Feltételezem, hogy a bogarak fogyasztásával kapcsolatos ellenérzést a gyarmatosítók hozták be Latin-Amerikába.”
Kínában gyakran tálalnak fel bogarakat, de például a ropogósra sült tücsökkel tacókat töltenek meg Mexikóban, hozzá pedig guacamolét fogyasztanak. S ott van a hangyás burger – garantáltan zsírmentes.
De nem csak a brazilok álltak elő ezzel az ötlettel: A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete is megírta 2013-as jelentésében, hogy a bogarak fogyasztása magas proteintartalmuk miatt ajánlatos. Ezt azzal a példával tették hangsúlyossá, hogy azonos mennyiségű proteinigény esetén 1 kg bogárfehérje sokkal környezetbarátabban állítható elő, mint 1 kg marhahús, amihez 8 kg táplálék kell. Arról még nem írt senki, hogy az ENSZ híresen kiváló munkahelyi éttermeiben áttértek-e már ezekre a bogaras ötletekre.
Galéria:
A kategória további hírei:
Egy magyar recepciós mesél
Életveszélyes a túrázás
3. Emeletes ülések a repülőkön
Ez (is) lehet a jövő
Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el
5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap
Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó
Két év tombolás után csak a férj
7. Nádas Tamás barátom emlékére
Lezuhant a műrepülő világbajnok
8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat
A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye
9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket
Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat
Szex kölcsönbe
1. A MÁV szemét továbbra is csípik a graffitik
Állítólag javult a tendencia
Egy időre abba is hagyja most a zenélést
3. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon
Sanyi bácsi túllőtt a célon
4. Ekkora mázlija senkinek sem lehet
Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá
5. Lábát törte Törökországban Katie Price
Egyszerre mindkettőt
6. Kanye West indul az elnökválasztáson
Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat
7. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány
Megkergültek a járványban
8. Karanténban a násznép Tolnában
Az anyakönyvvezető sem úszta meg
9. Szülés a villamosmegállóban Budapesten
Rendőrök voltak a bábák
10. Szexbabák a stadion lelátóján
Szabadkozik a koreai klub
Hull a pelyhes